Криминология: науката, която изучава престъпления и престъпления

Автор: Virginia Floyd
Дата На Създаване: 7 Август 2021
Дата На Актуализиране: 17 Април 2024
Anonim
Calling All Cars: The Grinning Skull / Bad Dope / Black Vengeance
Видео: Calling All Cars: The Grinning Skull / Bad Dope / Black Vengeance

Съдържание

С нарастващата популярност на драматични сериали, които включват разкриване на престъпления, преследване на престъпници или опити да влязат в съзнанието им, за да ги направят една крачка напред, смятаме, че сме запознати с този термин. криминология, постановявайки, че това е наука, чиято единствена цел е да разкрие извършеното престъпление.

И докато наказателното разследване е една от неговите функции, Трябва да се отбележи, че криминологията не се ограничава изключително до тази област, но има широка възможност да бъде използвана и приложена в полза на обществото.

Какво е криминология?

Това беше Рафаеле Гарофало, италиански юрист, който за първи път въведе термина криминология, чието етимологично значение произлиза от лат криминали (престъпление / престъпление) и от гръцки лога (договор или проучване), така че най-чистото му определение е „изследване на престъпността“. Но да се припише това определение на криминологичната работа би било твърде неясно.


Криминологията е интер и мултидисциплинарна наука чиято цел е проучване, анализ, намеса, профилактика и профилактика както на престъпността, така и на престъпността и престъпността. Следователно обект на изследване на криминологията ще бъде асоциалното поведение, онова поведение, което се отклонява от това, което обикновено се приема от обществото и което дори застрашава целостта на това, като се изхожда от предпоставката, че човекът е биопсихосоциално същество и следователно престъпността като човешко поведение трябва да се обясни като явление, което обхваща биологични, психологически и социологически аспекти.

Приложения и функции на криминологията

Макар че е вярно, че криминологията може да се прилага за процеси на наказателно разследване и да помага на правосъдната система като изготвяне на експертни становища, вдигане, опаковане и проучване на доказателства, издаване на становища, криминално профилиране, социална рехабилитация, затворническо лечение и др , Важно е да се изясни, че тези задачи отговарят само на работата на криминолога в публичната сфера.


От друга страна, тъй като престъпността е социално, глобално и сложно явление, то също е така частният сектор изисква вашата работа. Компании като банки и застрахователни компании изискват експерти по криминология за разследване на подозрителни банкови движения, за да установят дали някои подозрителни транзакции се получават или използват за незаконни цели като финансиране на тероризъм или пране на пари; Те също така изискват от криминолога да анализира рисковете, на които е изложен актив, който трябва да бъде застрахован, да разследва застрахователно вземане, проверка и анализ на документи и подписи и дори при набиране на персонал.

Търсенето и областта на труда на криминолога

В това настояще, където, за съжаление, Изглежда, че престъпността нараства, търсенето на криминолози се увеличава, особено в страни, където организираната престъпност се е наложила като Мексико, Колумбия, Чили и др.


Частните компании също искат експерти в областта на криминологията за предотвратяване на престъпления или произшествия, които излагат на риск активите и клиентите им. Работата, която криминологът на 21 век може да извърши, е обширна и, както стана ясно, не само се посвещава на съдебно-медицинско разследване.

Адвокатски служби и отдели на правосъдието, разследващи агенции, центрове за социална реинтеграция, публични министерства, банки, застрахователни компании, адвокатски кантори, компании за прехвърляне на ценни книжа или частни консултации и др. са някои примери, при които възможността за работа се представя за криминолога.

Пресни Публикации
Наклонена равнина: за какво е, примери, упражнения
Прочети

Наклонена равнина: за какво е, примери, упражнения

The наклонена равнина Това е проста машина, която се състои от равна повърхност, която образува ъгъл спрямо хоризонталата. Целта му е да намали усилията, необходими за повдигане на обект до определена...
Базална мембрана: характеристики, структура и функции
Прочети

Базална мембрана: характеристики, структура и функции

The базална мембрана това е извънклетъчна структура, която покрива тъканите на почти всички многоклетъчни организми. Състои се главно от колагенови и неколагенови гликопротеини.Тази структура е отгово...
Информационно общество: характеристики, предимства, недостатъци
Прочети

Информационно общество: характеристики, предимства, недостатъци

The общество на информацията това е общество, в което използването, създаването и разпространението на информация от различни видове е обща дейност, независимо дали в политиката, икономиката или култу...