Успелите

20 филма, които (може би) сте изпуснали през последното десетилетие

С края на годината и десетилетието идват и почивните дни. Всички знаем, че вместо да наваксваме с работа, ще се отдадем на дълго заслужена почивка и (много) хапване. В един момент обаче излежаването в леглото до следобед, разхождането по цял ден по пижама и безкрайната храна малко доскучават (съвсем малко). Затова можем да запълним дните си с филмите, които останаха под радара ни през последните 10 години. 

Никой няма време да гледа всеки добър филм, който излезе. За съжаление, ние сме ощетени по много начини. Малка част филми достигат до големия екран при нас. А може би разбираме и за още по-малка. Ако нямаме късмета да се порадваме на някой филмов фестивал в града ни, можем да се обърнем само и единствено към Замунда. Но това е един огромен каталог, който ни затрупва с безброй много филми и сериали. Затова нека улесним избора ви и ви предложим няколко филма от последното десетилетие, които може би сте пропуснали.

Бележка от автора: Вкусът е субективно нещо! Много от тези филми може да не ви допаднат, да ги мразите, а може и да намерите следващия си любим. Това не е списък с най-добрите филми от последните 10 години! 

*Не всички филми имат официален български превод!

Super (Супер), 2010 - комедия, драма

След раздяла със съпругата си Рейн Уилсън (Франк Дарбо) се превръща в Crimson Bolt (Червената светкавица) - супергерой с много добри намерения, но липса на всякакви умения. 

Submarine (Подводница), 2010 - комедия, драма, мелодрама

Оливър (Крег Робъртс) има да мисли за много неща. Първо трябва да изгуби девствеността си преди 16-ия си рожден ден. Тук се намесва неговата съученичка Джордана (Йасмин Пейдж). След това трябва да попречи на родителите си да се разделят. 

Young adult (Младите възрастни), 2011 - комедия, драма

Мейвис (Чарлийз Терон) е писател алкохолик и решава, че е време да се върне в родния си град. Там иска отново да запали искрата между нея и бившия ѝ приятел, но разбира, че той е женен и с дете. 

Footnote (Бележка под линия), 2011 - комедия, драма

История за съперничество между баща и син, и двамата ексцентрични професори в университет в Йерусалим. Мъже от различни поколения с различни и крайни виждания за живота. Бащата печели най-престижната израелска награда, която всъщност е трябвало да отиде при сина му.

 

The Master (Учителят), 2012 - драма

Фреди (Хоакин Финикс) е ветеран от ВСВ, който не може да привикне към обществото след войната. Озовава се на кораб и се запознава с Ланкастър (Филип Сиймор) – харизматичен лидер, основал своя религия. 

The Imposter (Измамникът), 2012 - документален

През 1994 г. изчезва 13-годишно момче в Сан Антонио, Тексас. Три години и половина по-късно е намерено в малко селце в Испания, където е преживяло ужасни изтезания след отвличането му. Семейството му няма търпение да го види. Нещата обаче не са точно такива, каквито изглеждат, нито за момчето, нито за семейството. 

Frances Ha, 2013 - романтика, драма

Франсис (Грета Гъруиг) мечтае да стане танцьорка и се мести в Ню Йорк. Там обаче няма нито апартамент, нито истинска работа, нито някакъв план за бъдещето. Вместо това се лута между приятели и познати и не спира да се пита дали е взела правилното решение. 

Short Term 12 (Кратък срок 12), 2013 - драма

Грейс (Бри Ларсън) работи в дом за тийнейджъри с проблеми. С идването на нови деца и служители тя се сблъсква със спомени от своето собствено минало и най-накрая трябва да се справи с тях.

Oculus (Огледалото), 2014 - ужаси, мистерия

След убийствата на родителите им брат и сестра се опитват да поправят своите собствени отношения. Това се оказва доста трудна задача, защото сестрата все още вярва, че зад смъртта на родителите им стои едно огледало. Двамата решават, че ще го докажат и ще го унищожат веднъж завинаги. 

What We Do in the Shadows (Какво правим в сенките), 2014 - комедия, документална пародия

Четирима вампири съквартиранти в Нова Зеландия (всеки от различно поколение) се опитват да се приобщят към съвременния начин на живот. През това време има филмов екип, който ги следва и документира всекидневието им - от миене на чинии, до търсене на жертви. 

Me and Earl and the Dying Girl (Аз, Ърл и умиращото момиче), 2015 - комедия, драма

Грег (Томас Ман) и Ърл (Ар Джей Сайлър) са "колеги", които правят много лоши филми. Майката на Грег го кара насила да прекарва време с неговата съседка Рейчъл (умиращото момиче и Оливия Куук едновременно). С времето тримата стават близки приятели, а Грег и Ърл правят толкова лош филм, че убиват някого с него. 

Manifesto (Манифест), 2015 - драма, експериментален

Кейт Бланшет се въплъщава в 13 различни роли (бездомник, инструктор по танци, водеща, учител и др.), докато рецитира различни манифести. 

I Am Not a Serial Killer (Аз не съм сериен убиец), 2016 - трилър

Джон Клийвър (Макс Рекордс) е диагностициран социопат. Той е обсебен от серийни убийци и се бори със себе си и импулсите си, за да не стане и той такъв. В града, в който живее, обаче се появява друг човек, който не може да се бори със същите импулси. Джон решава, че трябва да разбере кой е местният сериен убиец. 

Amanda Knox, 2016 - документален 

Следваме историята на Аманда, която отива да учи в Италия. Една вечер нейната съквартирантка бива убита, а Аманда и приятелят ѝ бързо биват обвинени. След години в затвор и двамата са оневинени, но след това искат да ги обвинят и съдят отново. 

Bomb City (Град бомба), 2017 - драма, криминален, по действителен случай

През 90-те в малките градове на САЩ има "война" между пънкарите и спортистите. Следваме Брайън (Дейв Дейвис) от Амарило, Тексас, и неговия живот - музика, улично изкуство, млада любов. За съжаление обаче Брайън и неговите приятели се сблъскват в омразните предразсъдъци на свои стари съученици и решават проблемите си както те си знаят.

I Don't Feel at Home in This World Anymore (Не се чувствам у дома на този свят), 2017 - драма

Депресирана жена, неудовлетворена от живота и работата си (Мелани Лински), намира нова цел, след като някой влиза с взлом в къщата ѝ и я обира. Заедно със съседа си Тони (Илайджа Ууд) се спускат в търсене на престъпниците и нещата се случват толкова добре, колкото може да се очаква. 

American Animals (Американски животни), 2018 - криминален, по действителен случай

Няколко приятели решават да оберат градската си библиотека, която държи най-ценната книга в САЩ. Докато разработват плана си и са изпълнени с несигурност, виждаме и интервюта на истинските хора, които разказват защо животът им е поел този път. 

Summer of 84 (Лятото на 84-та), 2018 - трилър, мистерия

Четирима приятели се опитват да разнообразят лятната си ваканция в предградията. Един от тях е обсебен от конспирации и решава, че неговият съсед полицай всъщност е сериен убиец, който всява страх в околностите през последните месеци. Заедно решават да го заловят. 

Under The Silver Lake (Под сребърното езеро), 2018/2019 - мистерия, драма

Сам (Андрю Гарфилд) е на 33 и не прави нищо с живота си. Сара е неговата красива съседка, която изчезва мистериозно. Той решава, че тя е оставила следи за него и се впуска в сюрреалистичен подвиг, за да я намери. Това го сблъсква с конспирации и скандали, свързани с богатата и ъндърграунд част на Лос Анджелис.

Portrait of a Lady on Fire (Портрет на момиче в пламъци), 2019 - драма, романтика

През 1770 г. във Франция млада жена получава родителска благословия за брак. По обичай трябва да се нарисува неин портрет. Тя се бори срещу това, което символизира края на свободата ѝ. През това време се сближава с художничката, която трябва да я нарисува. 

Това бяха 20 предложения от нас за вашите филмови вечери! Не забравяйте да ни кажете кой филм ви е харесал най-много! (и не забравяйте, че няма нищо лошо в това да лежим по цял ден и да гледаме филми, празници са все пак).

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Оставете коментар

1 коментар

  1. пенчо петков
    2021-05-02 20:42:24 Reply

    възможно ли е да гледам филма ''не без дъщеря ми ' благодаря ви !