Предложението ще бъде разгледано в Народното събраните

"Абсолютно сме единодушни и така трябва да бъде. Съединението прави силата - такова е мотото на Народното събрание и всички колеги проявиха изключителна отговорност", заяви в ефира на "Плюс-минус. Коментарът след новините" Анна Александрова - депутат от ГЕРБ и председател на комисията по правни въпроси към Народното събрание.

ДО 29 МАРТ: Само хранителни магазини, аптеки и дрогерии ще работят в цяла България

"Не е в ресора на Комисията по правни въпроси да се обсъжда дали трябва да се актуализира бюджета и не е първата мярка, която трябва да се вземе. В момента работят в Министерски съвет и в съответните министерства. Това, което приехме като първа превантивна мярка и около която се обединихме, това е промяна в Наказателния кодекс в член 355. Който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространението или появяването на заразителна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 лв. до 10 000 лв. Това е нашето предложение, но предстои да бъде разгледано и прието от Народното събрание. Внесено е в Народното събрание", обясни тя.

"Алинея втора на същия член казва, че ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или обявено извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.", каза още Александрова.

При нарушаване на карантината, ако това е първо наказание, ще се прилагат същите наказания.  Според Александрова най-важно е всички да сме дисциплинирани, обединени и да изпълняваме показанията на здравните власти.

"До края на днешния ден стават ясни правилата, защото все още се обсъждат различни детайли. Когато става въпрос за санкции, всичко трябва да бъде прецизно. Никога не съм мислил, че повишаването на санкциите постига някакъв ефект. Ситуацията, в която се намираме. и констатирайки, че има граждани, които имат безотговорно поведение, разбираме знака, който искат да дадат управляващите. Ще направим всичко възможно той да е ефективен. Гледаме под лупа промените в Наказателния кодекс. Мисля, че постигнахме сравнително добро съгласие", заяви депутатът от БСП и зам.-председател на Комисията по правни въпроси към НС Крум Зарков.

България в извънредно положение за 1 месец

"Глобите за нарушаване на карантината ще бъдат заложени в Закона за здравето, заедно с други мерки като например възможността да не се допускат чужди граждани от страни, в които заразата е много разпространена. Това се обсъжда в момента", обясни той.

"Работата не е приключила. Опитваме се като опозиция да изчистваме текстовете, така че те да са максимално прецизни. И на първо време да направим всичко възможно да спрем разпространението на инфекцията. Това е задача номер едно за всички, но тепърва има много да се работи", каза още Зарков.

Борисов: Това е бактериологична война (ВИДЕО)

"Ние подхождахме през цялото време със спокойствие и разум. Доверихме се на Националния кризисен щаб, който апелираше за това извънредно положение. Подкрепихме го, но в същото време дадохме и вкарахме в решението достатъчно гаранции, че това положение няма да бъде използвано, за да надделява една власт над друга. За това държахме да има ясен срок и да бъде изписано изрично конституционното изискване, ако има и се налагат ограничения на правата и свободите на гражданите,  това да става само със закон", обясни депутатът от БСП.

"Още в петък се обърнахме към редица експерти, в това число и работодателите, с писмо. Искаме да бъдат идентифицирани проблемните сектори, да бъдат набелязани мерки. Това, което е важно сега, е да направим всичко възможно и да седим тук, колкото време трябва, за да предотвратим доколкото е възможно разпространяването на инфекцията", добави той.

 

 

"Инкриминирането е факт в Наказателния кодекс. Ние приехме промяна в Закона за здравето в няколко  посоки. Увеличаване на санкцията за пациенти, които не спазват карантина. Възможност като противоепидемична мярка да се затворят границите на страната за чужди граждани, с изключение на тези, които са временно, постоянно или дългосрочно пребиваващи в България", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Приехме и промяна в закона за обществените поръчки, за да се даде възможност лечебните заведения да закупуват медицински изделия и консумативи за лична защита", добави тя.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК