🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите недосегаеми

Могъща специална група ще бори финансовите измами в САЩ

Главният прокурор Ерик Холдър обеща резултати от новосъздадената специална група 
Главният прокурор Ерик Холдър обеща резултати от новосъздадената специална група 
Главният прокурор Ерик Холдър обеща резултати от новосъздадената специална група     ©  Bloomberg
Главният прокурор Ерик Холдър обеща резултати от новосъздадената специална група     ©  Bloomberg
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Елиът Нес. Нищо ли не ви говори? Малка подсказка - Кевин Костнър в "Недосегаемите"? Във филма на Браян де Палма специално създадена група от подбрани служители на министерството на финансите собственоръчно се справя с мафиотския бос Ал Капоне, който дотогава безнаказано тероризира цяло Чикаго. Главните герои, водени от младия Нес, са съвсем по холивудски чисти и неопетнени и накрая "заковават" злокобния гангстер заради данъчни измами.

Почти 80 години по-късно в САЩ отново се сформира специална група, но не за борба с мафията, а с финансовите злоупотреби. Въпросът е изключително важен от политическа гледна точка за администрацията на Барак Обама след ипотечните измами, скандалите на Уолстрийт и финансовите пирамиди като тази на Бърнард Мейдоф през последните години. Медиите веднага нарекоха организацията

Новата финансова полиция

Новите недосегаеми са с официалното име "Специалната група за борба с финансовите измами", а новият Елиът Нес е главният прокурор на САЩ Ерик Холдър. А той определено няма да е сам - групата ще включва представители на министерствата на правосъдието, на финансите, на благоустройството и градското развитие, както и на Комисията за ценни книжа. Но списъкът с правителствени агенции не свършва дотук - още над 20 държавни организации ще участват в проекта. Предвижда се и разширяване на сътрудничеството с "федералните, щатските, местните, племенните и териториалните власти". Панелът ще замести "Специалната група за корпоративни измами", създадена от администрацията на Джордж Буш през 2002 г. след поредица от други скандали като Enron и WoldCom.

"Ще държим отговорни не само онези, които спомогнаха за последния финансов срив, но и ще работим за предотвратяването на нова криза. Ще изпратим силно послание до всеки, който дръзне да печели от нещастието на друг: ще те разследваме, съдим и затворим", заяви Холдър с високопарен тон на специална пресконференция. На въпроса защо от януари досега не е била създадена групата, Холдър отговори, че е отнело доста време, преди да се "сглоби пъзелът". Правителството усилено се опитва да впрегне нови ресурси в борбата с финансовите престъпления. През последните години Комисията за ценни книжа изостана от силния растеж на финансовите пазари, а едва неотдавна правосъдното министерство и ФБР насочиха повече следователи към този вид злоупотреби, тъй като много от тях бяха заети в инициативи за борба с тероризма.

Експерти по финансовите измами уточняват, че съвсем естествено е престъпленията от този род да са далеч повече по време на рецесия. В момента ФБР разследва над 189 големи корпоративни злоупотреби, от които 18 са за щети от над 1 млрд. долара. През последните три години случаите на ипотечни измами са се удвоили. В началото на ноември правосъдното министерство загуби основно дело срещу двама мениджъри на фалирали хедж фондове в бившата инвестиционна банка Bear Stearns. "Анализираме случаи като този и се учим от тях", заяви Холдър.

Бившият прокурор Робърт Минц смята, че създаването на новата група не е просто символично, но ще мине време, преди да дойдат истинските резултати. Роналд Хюфнър, преподавател по счетоводство в Университета на Бъфало, счита, че създаването на специалната група е сигнал, че "хората на върха са решени да се борят с измамите". Според експерта сътрудничеството между агенциите е голям плюс, тъй като един от най-големите проблеми досега е бил липсата на комуникация между тях.

Но новият план среща и

Сериозни критики

Журналистът от Financial Times Пол Мърфи педантично изброява над 25-те държавни агенции, които участват в проекта, и накрая завършва с думите: "Американският народ поиска действия. И ги получи." Според него президентът Обама е включил в проекта всяка държавна агенция, с която "се е срещнал". За някои наблюдатели специалната група по нищо не се различава от създадената от Буш през 2002 г. Тя отчете успехи в борбата с корпоративните измами през първите две години след учредяването й, но впоследствие, когато беше най нужна, никой не чу нищо за нея.

"Специалната група за борба с финансовите измами" ще се събере за пръв път след един месец, когато може би ще обяви и някои случаи, по-които работи. Как ще тръгне стиковането между всички тези институции и кога ще има резултати обаче далеч не е ясно. Така че потенциалните набелязани за измамници обаче може да останат още дълго време недосегаеми.

Планът

Новосъздадената група първоначално ще съсредоточи вниманието си в няколко основни области:

- Ипотечни измами - от най-дребните случаи до систематични злоупотреби на националния имотен пазар

- Измами с ценни книжа - търговия с вътрешна информация, финансови пирамиди и подвеждане на инвеститорите

- Измами с парите за възстановяване - евентуални случаи на злоупотреби със средствата на данъкоплатците, налети в щатската икономика

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар