в-к Лечител
в-к Лечител
 

Източният вятър провокира революции и самоубийства

Брой: 12, 21 март 2013 - ТУБЕРКУЛОЗАТА

     Преди няколко години Андреас Ломайер, водещ криминолог от Хамбург, работейки с архивни правни актове, се натъкнал на забележителен документ. Това била сборник със закони от VIII в., в който се споменавало за пряката връзка между нарушенията на закона и... температурата на въздуха. 

     Климатът – на първо място 
     Ломайер не бил суеверен човек. В началото му се сторило, че става дума за невежество, толкова разпространено в ранното средновековие. Но обичащият във всичко да стига докрай криминолог решил да провери изненадващата версия. Оказало се, че за това, макар и векове по-късно – през 1748 г., е говорил и френският философ Монтескьо. При това той направо твърдял: източният вятър провокира ръст в самоубийствата и допринася за революциите. По тази причина философът съставил законопроект, който бил приет нееднозначно в обществото. 
     Вниманието на Ломайер било привлечено от един афоризъм на Монтескьо: „Много неща управляват хората: климатът, религията, законите, принципите на управление, примерите от миналото, нравите, обичаите; като резултат от всичко това се образува общият дух на народа.” При това климатът стоял на първо място. Случайност? 
     Съвременникът на Монтескьо – Волтер, твърдял, че именно климатичните явления обясняват оставката на двама английски управници. Той говорел и за изобщо невероятни неща. Например Карл I не би бил обезглавен, а Яков II Стюарт не би бил свален от трона, ако не било „лошото влияние” на източния вятър. 

     Колкото по-топло, толкова по-опасно 
     Всичко това би могло да се приеме за фантазии, ако в края на XIX в. основателите на съдебно-медицинската експертиза не бяха стигнали съвършено самостоятелно, без да четат философските съчинения на Монтескьо и Волтер, до същия извод: от климата зависи не само нашето настроение. 
     Италианският професор и затворнически лекар-психиатър Чезаре Ломброзо в своя труд „Анархисти”, изучавайки 939 революции и въстания, които станали в Европа и Америка в периода на Античността и Средновековието, доказал: налице е очевиден летен максимум. Американският съдебен психиатър Густав Ашаффенбург развил тази тема. Той изяснил, че през 1913 г. особено много непристойни действия и престъпления от сексуален характер били наблюдавани през месец юли. С изучаването от Ломайер на произведенията, за които той по-рано дори не подозирал, започнал новият живот на полицията в Хамбург. 

     Вали дъжд – очаквай банкови обири 
     „Духа северозападен вятър. Вали дъжд. Трябва да очакваме нападения срещу банки, най-вероятно след обяд.” Такава необичайна прогноза звучи не в поредната серия от някой фантастичен филм, а в едно напълно солидно учреждение – федералната полиция в Хамбург. Градусът на криминалния живот се намира в пряка зависимост от времето – това Андреас Ломайер заявил пред журналисти след проведения в Хамбург международен конгрес по изучаване на екстремалното време. 
     „Това, че посоката на вятъра, облачността, влажността и температурата влияят на определени престъпления, е известно отдавна – заявил Ломайер. – Просто средновековните наблюдения са били забравени.” 

     Време за джебчии... 
     Андреас Ломайер решил да направи анализ на криминогенните условия. Той събрал многобройни сведения за времето и сравнил тези данни с полицейската статистика. В негово разпореждане се оказали 200 променливи величини на времето, разпределени по часове за последните 20 години плюс 36 милиона данни от 175 хиляди полицейски доклада. За да анализира планината от факти, на Ломайер биха му били нужни много години. Затова той решил да подбере сравнително неголяма част – два милиона рапорта на полицията, които притежавали най-изразени характерни черти за определен вид престъпление. Така било установено, че, както се пее в песента, „в природата няма лошо време, всяко време е благодат”. Само дето за касоразбивачите то е едно, за джебчиите – друго, за убийците – трето. 
     Ломайер открил и 

престъпления, за извършването на които са подходящи всякакви климатични условия
Например грабежите, автокражбите, мошеничеството и продажбата на наркотици никак не са свързани с посоката на вятъра и температурата на въздуха. Какво пък, всяко правило си има своите изключения. Има дори такива състояния на времето, които позволяват да се натрупва агресия в потенциалните престъпници – това винаги завършва с прояви на жестокост. Но като цяло действа едно правило: колкото е по-топло, толкова е по-голяма вероятността от повишена криминална активност. 
     Методиката, която използва Андреас Ломайер, разбира се, не е нова. Той отбелязал, че не е пионер в прогнозирането на престъпленията. Криминологът от Хамбург има и съмишленици от други страни. Така, както Ломайер, действа и федералната полиция в град Мемфис, щата Тенеси. Използвайки компютърно моделиране, американските полицаи успешно съставят прогнози за криминогенната обстановка. Така се изчислява степента на вероятност (при това дори с отчитане на конкретната местност) от кражби, бандитски сблъсъци, незаконен оборот на наркотици и други престъпления. 
     „Наистина, колегите са включили в тази методика не само прогнозата за времето, но и по-широка база данни, включително икономически показатели, информация за обществените мероприятия – спортни срещи и концерти, което, разбира се, позволява по-точно да се определи градуса на криминогенност – разказал Ломайер. – Има и резултати. От 2005 г. – момента на внедряване в Мемфис на новата методика,

нивото на престъпността се е съкратило с 30%
Това е доста убедителен показател.” 
     Топлата съботна августовска вечер в Хамбург, например, може да радва само жителите и гостите на града. За Ломайер и неговите колеги това означава средностатистически 82 акта на жестокост. Съвсем друго нещо са непрогледните сумрачни мартенски дни, когато може да се очакват „само“ 51 подобни актове. Също не е малко, разбира се. Но разликата е твърде съществена. Жените следва да се опасяват от сексуални нападения главно през топлото време от годината. А грабителите действат, по правило, когато е по-топло и по-тъмно – престъпленията от такъв характер намаляват, щом само дните станат по-къси и по-студени. Падне ли сняг – в целия град за едно денонощие се събират най-много 6 грабежа.

     Стефан ПЕЙЧЕВ



Брой: 12, 21 март 2013
 
 
Продукти
 
ВИЗИОБЛУ СТРОНГ
 
Евония® Хеър Бустър
 
НЕОЖЕЛЯЗО (NEORAUTA)
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД