Корпоративните измами: забранено за жени

Корпоративните измами: забранено за жени

Корпоративните измами: забранено за жени

Оказва се, че колкото и примамлив да изглежда, светът на корпоративните измами и конспирации е пронизан от крещящо полово неравенство, пише Business Week, цитирайки ново изследване, публикувано в American Sociological Review.

Само 9 процента от хората, въвлечени в измами по най-високите върхове на частния сектор, са жени.

Това показват данните от проучването, което е проведено на базата на 7-годишна информация, събрана от специалния Федерален екип за борба с корпоративните престъпления. Освен това онези жени, които все пак са участвали в този тип престъпления са откраднали по-малко, отколкото техните колеги от силния пол. Повече от половината от тези 9 процента са изкарали направо смешни суми от машинациите, докато една трета от уличените мъже са направили гешефти за повече от 1 милион долара. Според авторите на изследването жените биват изключвани от корпоративните измами, защото мъжете ги считат за недостатъчно „криминално компетентни“.

„Ограниченията, които се налагат на жените при опита им да участват в измами в компанията са същите или дори още по-строги от ограниченията, с които трябва да се справят те, когато градят кариерата си“, коментира Даръл Стефенсмайер, професор по социология и криминология в Университета на Пенсилвания.

На по-ниско ниво обаче жените са напълно равнопоставени. Те представляват 45 процента от виновниците, когато става въпрос за по-дребни престъпления – такива, извършени от индивиди, а не от организирани групи, и в които обикновено са замесени счетоводители, касиери и деловодители.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ