През следващите 10 години ще има огромен недостиг на специалисти в областта на киберсигурността, гласи проучване на ЕС.

Това обяви изпълнителният директор на „София Тех Парк" Елица Панайотова по време на тридневен форум „Сигурността на младите в интернет. Предизвикателствата пред киберсигурността".

От следващата година в рамките на технологичния парк ще заработи лаборатория по киберсигурност. Една от нейните задачи ще бъде тестването на уеб страници и анализирането на слабостите им.

На ден се появяват около 1 млн. разновидности на злонамерен софтуер, стана ясно от думите на доц. Димитрина Полимирова, директор на Националната лаборатория по компютърна вирусология към БАН.

Анализаторът Дарин Йончев предупреди от кого трябва да се пазим в интернет. Първата група представя професионалните хакери, които „стават сутрин, обличат костюмите си, сядат зад бюрото си и започват да вършат работата си". Обикновено са програмисти, които имат достатъчно знания, за да сътворят някакъв зловреден код или хакерска атака.
Кибер терористите пък се целят във ведомствените сайтове.

„Нашата идея е да създадем платформа за дискусии между млади хора представители на държавната администрация, бизнеса, академичните среди", заяви Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност и организатор на семинара.
Според него интернет не е враждебна среда, може да  е изключително полезен за развитието на хората, за бизнеса  за обучението, но трябва да знаем, че определени правила трябва да се спазват.

Форумът, който бе открит днес, ще продължи три дни, а негови организатори са Софийския форум за сигурност и Центъра за развитие на човешките ресурси.